KEMA studio to pracownia architektoniczna założona w 2015r w Portugalii przez 2 polskie architekt Elizę Borkowską i Magdalenę Czapluk, która realizuje projekty o różnej skali, koncentrując się na rewitalizacji przestrzeni “niedoskonałych”.

Prezentowany projekt zrealizowany został w Lizbonie, stolicy Portugalii, w dzielnicy, w której przemysł miesza się z zabudową mieszkaniową, tworząc bardzo gęstą tkankę miejską. Miejsce to, przed remontem, przez wiele lat służyło jako lokalny warsztat stolarski. Usytuowany na piętrze podpiwniczonym kamienicy mieszkalnej, charakteryzował się bardzo ograniczonym dostęp do światła dziennego.

„Już po pierwszej wizycie zrozumiałyśmy, iż miejsce to jest wyjątkowe i że drzemie w nim ogromny potencjał.  Od tego momentu celem naszego projektu stało się zachowanie i uwydatnienie wyjątkowości i autentyczności zastanej przestrzeni i uzupełnienie jej w taki sposób, aby nadać jej szczególną atmosferę i osobowość.”

Stan istniejący pozostał niezmieniony z wyjątkiem tylnej elewacji, która została otwarta tak, aby wpuścić do przestrzeni jak najwięcej naturalnego światła dziennego, wzmacniając przy okazji relację między wnętrzem a zewnętrzem. Ów warsztat stolarski, ze względu na pełnioną funkcję, posiadał plan otwarty. Wprowadzenie przez projektantki dwóch prostych kubatur wydzieliło funkcje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mieszkania. Czarny kubik, wykonany z MDF’u barwionego w masie – Valchromat, wyodrębnił strefę techniczną ze schowkiem. Korkowy kubik, wykończony ciepłymi, akustycznymi panelami korkowymi, wyodrębnił strefę prywatną mieszkania – sypialnię połączoną bezpośrednio z zewnętrznym patiem. Obie kubatury wykonane zostały z trwałych, ekologicznych i lokalnych materiałów.

   

    

             

Wybrane materiały miały podkreślać charakter wnętrza. Projektantki postanowiły zatem zachować elementy istniejącej przestrzeni, wartościowe ze względu na swoją autentyczność, takie jak: masywne ceglane łuki, czy konstrukcja stalowa z podtrzymującymi ją betonowymi filarami. Wprowadzając nowe elementy, zagrały kontrastem kolorów, temperatury i dźwięku. W ten sposób udało się stworzyć przestrzeń o domowej atmosferze, zachowując tożsamość „przemysłową” miejsca, łącząc czarną, zimną, dźwięczną stal z jasnym, ciepłym i wyciszającym korkiem.

Ściany wykonane z kamienia z ceglanymi łukami, zostały zabezpieczone i pomalowane na biało, aby swoją teksturą wzbogacić projekt tego jasnego, nowoczesnego wnętrza.

    

          

Mając na uwadze fakt, iż lokal ten był znaną lokalną stolarnią, projektantki wykorzystały drewno pozostałe w warsztacie i przywróciły je do życia w nowoczesny sposób. Użyły go do wykonania ręcznie robionego blatu wyspy kuchennej, o zaprojektowanym przez nie wzorze, stworzonym z dwóch rodzajów klejonego drewna, zabezpieczonego za pomocą oleju.  Wykorzystały je również do stworzenia stolików nocnych oraz wykończenia jednej ze ścian patia, tworząc kompozycję  w „piksele”, wykonaną z ponad 14 różnych gatunków drewna z całego świata.  Odnowiły również stary mebel znaleziony w warsztacie, aby zaprezentować go w nowej odsłonie jako szafkę pod umywalką.

     

          

Z reguły kuchnia jest sercem każdego domu. Nie inaczej stało się w tym projekcie. Umiejscowiona pod majestatycznym łukiem, w samym centrum salonu, przykuwa wzrok współczesną aranżacją materiałów. Wiele uwagi zwracają marmurowy blat  z dodatkową półką pomocniczą o wzorze “skóry tygrysa”, ciemne szafki wykonane ze szlifowanych czarnych paneli Valchromat oraz lampa w kolorze złota, współgrająca z korkową podłogą w salonie. Czarno-biała, wzorzysta podłoga, wykonana z kafli ceramicznych nadaje charakteru wnętrzu i wyodrębnia wszystkie pomieszczenia mokre, poprzez kontynuację podłogi z kuchni do łazienki, zawijając się na ścianę z lustrem łazienkowym.

          

Zewnętrzne patio za to poddane zostało  kompletnej metamorfozie. Stworzona została przestrzeń wielofunkcyjna z ciągłą ławką i donicą na pnąca się marakuję, dająca możliwość wypoczynku zarówno w dzień jak i w nocy przy ambientowym świetle.

          

„W efekcie udało nam się stworzyć dobrze zdefiniowaną przestrzeń upamiętniającą to, czym kiedyś była. Przestrzeń wygodną, wypełnianą porannym światłem od strefy wejściowej i zalewaną popołudniowym światłem słonecznym wpadającym od strony patio.”

     

 

Tekst: Kema Studio

Nazwa Projektu: Rua Maria Loft

Projekt Architektoniczny: KEMA studio

Strona internetowa: www.kema.pt

Kontakt e-mail: info@kema.pt

Lokalizacja: Lizbona, Portugalia

Rok zakończenia budowy: 2017

Powierzchnia brutto: 89 m2

Powierzchnia przestrzeni  zewnętrznej: 18 m2

Fotograficzne prawa autorskie: João Morgado – www.joaomorgado.com

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *